Sunday, June 27, 2010

interesting topic :)

kawan2, terjumpa satu forum nih tentang ada satu kes di mana married couple di tahan berkhalwat...there are several arguments in the forum...it was interesting to read...huhu...sebagai pembuka minda sahaje...please have a look at this forum by clicking this link -----> http://www.thenutgraph.com/married-but-busted-for-khalwat/

Saturday, June 26, 2010

Menahan Kemarahan



Semalam, sedang sibuk browsing through FB, terjumpe satu kata2 yg menarik tentang cara2 menahan kemarahan..saje nak berkongsi kat sini, harap dapat memberi faedah terutama pada diri sendiri dan juga rakan2 yang membace...insyAllah :)

Menahan marah ada 4 cara..berstighfar, mendiamkan diri, baring dan akhir skali mengambil wuduk..sesungguhnya kemarahan itu datangnya dari api, maka padamlah ia dgn air..renung2kan dan slamat beramal..


Friday, June 25, 2010

Welcome dear Adrinna!!

alhamdulillah, hari nih bersamaan dengan 25 June 2010, adrinna alyani(cam nih kot eja name die) selamat di lahirkan di prince court medical centre PCMC...yuuuhuuuu~happy nye...welcome adrinna to this family, can't wait to hold you, to hug you and to kiss you...ujai , you're going to have new cousin, please behave ye en.uzair...huhu...skrg bilangan keluarga nasir telah pon menjadi 11 org, yeay...makin lama makin membesar (poor atuk cannot see his new grandchild..it's ok atuk, i've already emailed you with dozens of adrinna's photos..)...ok2...the question is, who is going to get married next?wahahahahahahaha! several pics taken at PCMC...please haf a look ;)


adorable baby adrinna alyani binti amirul zaimi

"hye baby, nih abg ujai nih :)"

adrinna with wah :)

adrinna is looking at his father....

adrinna's mama hihi

adrinna with mak long :P


Kak hanim with baby adrinna

sweet baby nina~

me with k.hanim, abg, mama and ujai :)

Thursday, June 24, 2010

kekecohan.hihi

Hari nih aku puasa ganti dengan mak ngan kakak aku...bgn sahur makan kenyang2, solat pastu sambung tido...petang jam 5 pegi amek uzair dekat umah pengasuh...mase nak lalu tuh tetibe ade pondok org nak buat majlis kawen...tapi takde plak die tulis lorong tuh tak bole nak lalu..aku pon gasak la jugak lalu bawah canopy tuh...
tibe2, end of that canopy ade due kete myvi yg sengal mangkuk ubi block jalan...haih, darah mude aku dah menggelegak sikit...ape yg aku panas hati brader kete myvi tuh bukan tak nampak kete aku dah lalu kat situ, dengan selamber die buat bodo kat aku dan masok umah die, lepas tuh second time die datang balek kete die, aku ingat die nak aleh kan kite die tapi rupenye2 dengan muke selambe katak ubi kepala batas die je g amek barang dalam kete die lepas tuh blah bodo je...huih...mase tuh mmg aku mendidih menggelegak2...
Lepas tuh mama pon kluar dari umah pengasuh dengan ujai masok kete, aku tunggu dalam 2 minit, cam takde harapan je dioerang nak aleh kete, aku pon buat kecoh reverse bawah canopy tuh, aku mmg cekal a, langgar canopy tuh sampai runtuh pon g lantak...hahahaha....pastuh bawah kete aku tersagat batu bunyik kuat gak, baru la brader kete myvi tuh menggelabah itik aleh kete de....aku pon lalu depan kete die ade la dlm 2 inci sikit lagi aku nak langgar kete die dengan membuat jelingan maut...hahahahahah.....
Lepas tuh baru aku teringat aku puase....haih...sesia puase aku hari nih tak penyabar....padan muke...mak aku pon geleng kepala tgk aku nih...adoi...manusia2....penuh dengan sifat kemarahan....ya Allah, maaf kan lah hamba Mu ini yg tak penyabar.....hu.......(kalau ade kelas anger management aku nak masok ah ahahahaha)

Tuesday, June 22, 2010

Hari yg malang...

pada 22 june 2010, aku di pertanggungjawabkan oleh mak dan bapak aku utk hanta adek aku pegi MSU utk registration di sane... ok aku tak kisah nak tlg lagi pon aku takde buat keje ape2 pon...pegi la aku, adik aku dan mak aku ke MSU yg terletak di Shah alam bersebelahan dengan tesco Extra.

Bangun awal lepas subuh tak tido2 dah..mandi2....dan bermulalah perjalanan kami tige beranak jam 8 suku pagi gerak dari rumah..aku decide nak lalu federal sebab aku mcm yakin jalan tak berape nak jamm...tapi hampa, jamm agak teruk jugak...masa perjalanan sepatutnye 30-40 minit jadi 1jam suku...tibelah kami di MSU pada jam 9 setengah pagi...sampai2..pusing2 carik parking...ade la dalam 10 minit (kete mmg banyak dalam campus tu dengan cara parking yg tak berape nak efficient, parking suke2 hati main blok2 kete lain..tak paham jugak sistem parking diaerng)..alhamulillah, kami dapat parking yg proper iaitu di dlm kotak parking yg disediakan)...kami pon berjalan la ke bangunan pengurusan MSU...tibe2 sahaje di pintu bangunan pengurusan, ade la satu notis bercetak di atas ketas A4 yg amatlah kecil nye...bertulis "Pendaftaran tajaan mara die new campus".......watehek.....mak aku cam tak puas hati dengan notis tuh die pon pegi carik jugak kot2 ade meja registration..kehulu kehilir la kami....tibe2...aku ade idea pegi bertanye org berdekatan...ade la sorang brader bedri tegak depan pintu, berpakaian kemas, dengan kad matrik MSU nye...aku pon bertanye, "kat mane nak register budak mara nih?"..brader td dengan selamber nye "oh...pendaftaran budak2 mara seme kat new campus, nih petanye..."...adoi hai...brader nih...aku rase ade gak 4-5 kali kiteorg ulang alik depan mate die, aphal tak tanye kireaong awal2 ape masalah...fuhhhh...menguji kesabaran, kami pon ckp time kasih then patah la balik pegi kete yg jauh berbatu2 tu dan menuju pule ke new campus (alhamdulillah, aku penah intern dekat shah alam, so aku tahu la serba sedikit jalan2 kat shah alam tuh)...ade la kol 10 suku baru sampai kat MSU new campus tuh...MSU new campus tuh mmg tak siap lagi...byk dengan construction lagi, lori gabak2...pekerja2 construction sme...fuhh...tapi terus terang aku kate kan...part MSU yg dah siap mmg cantek...rase mcm dekat shopping complex pon ade....kami pon menuju la berasak2 dengan student2 MSU dekat situ ke meja pendaftaran...mule2, ade la 2-3 org komitee MSU welcome kiteorang, mcm teratur la sikit mase tuh....lepas tuh adik aku pon pegi la register ade la dalam 10 minit...dalam hati aku cam puji jugak..wahhh terernye..kejap betul registration, boleh dah la aku ngan mak aku balek lepas hanta baru kat hostel baru adik aku..mase pendaftaran adik aku dapat satu file orientasi la kononnye..bukak2 dalam tuh baru ade jadual orientasi...berdasarkan jadual tuh..waktu pendaftaran dari jam 9 hingga 1, program seterusnye jam 2.30 petang iaitu briefing dari MARA.........aduiyaiii....kalau le kami tahu pendaftaran sampai kol 1 ptg, kol 12 kami baru gerak dari rumah....argh...kenape tak kasik jadual tuh mase kasik surat tawaran kat student2 tajaan mara....jadi kami ade 4 jam lebih utk ke program seterusnye....plan mama nak balek ampang balek, tapi aku larat lah nak drive balek shah alam ke kl..kl ke shah alam balek dengan keadaan jam confirm sebab lunch hour...kami pon decide nak habes kan masa lepak kat giant, aku sampai tertido dekat coffee bean giant tuh tunggu sampai kol 2....mmg bertande berbekas2 la muke aku takup muke tido kat meja coffee bean, mengantuk kot....lepas tuh kol 2 gerak balek pegi MSU...tunggu lagi half and hour kami pon pegi ke tingkat 5 bangunan MSU (kami tak tahu di mane Lecture hall tingkat 5, lokasi briefing tuh hanya tertulis di atas jadual orientasi, yg peliknya, takde sorg komitee MSU pon tlg guide kan jalan ataupon announce kat mane lokasi tersebut, ibu bapa pelajar2 smua tercari2 sendiri..haih....patut ke?)...kami pon menapak la naik tangga, aku nih alhamdulillah mude lagi, takpe le menapak, tapi mak bapak yg dah uzur umur 50 lebih mahu sesak nafas jugak naik menapak naik tangga...(kami baru figure out ade lif lepas kami accidentally terlalu depan lif yg agak jauh..kenape la komitee tak kasik tahu ade lif......?) sampai je tingkat 5..ade la 2 3 ketul komitee mara dengan MSU depan pintu lecture hall panggil pelajar2 masok lecture hall utk briefing, aku , mak aku dengan adik aku pon nak masok la nih dalam hall tuh tapi komitee ckp utk pelajar je...WTF????mak bapak tak bole masok...astaghfirullahalazim..kenape la naye kat mak bapak mcm tuh wehhh....kitoerang pon mcm cube berpikiran positif, may be lepas nih ade session sekali ngan ibu bapak kot...tibe2 ade la sorang kakak agak gempal kluar dari lecture hall tuh ckp "kepada ibu bapa, sila tunggu di tempat lain ye, kat bawah ke mana2 la yg anda suka sebab briefing nih amek mase dalam 2 jam..."aduh...gugur jantung lagi dapat tahu kene tunggu lagu....mase tuh aku rase nak mengamuk yg horror...tapi aku sabar je....aku ckp ngan mak aku takpe lah kite tunggu kt bawah la...plan ingat nak singgah rumah pak cik dekat bukit jelutong tapi terlupa plak rumah nye kat mane plus pak cik n mak cik aku tgh kerja, da maid die aje kat rumah...tapi segan la nak tumpang rumah org tapi tuan rumahnye tadi...aku ngan mak aku pon pegi la carik surau kat MSU tu...kenape la komitee MSU tak letak sign board besar2 cakap surau kat mane...naye kat mak ayah terbiar bersepah berkeliaran mcm tuh....haihh....lepas solat, kami tunggu lagi kat bawah ada la dalam sejam lebih...lepas tuh baru pelajar2 yg di briefing tadi selesai....aku tanye la adik aku, aphal mak bapak tak bole masok dengar sekalik briefing..adik aku kate, speaker tuh ckp nnti mak ayah tanye banyak bukan pelajar....haiiii , salah ke mak bapak nak tanye banyak...soalan2 tuh nnti akan terjawab dan student2 pon bole tahu jugak jawapannye...adekah org2 Mara takot ade soalan dari ibu bapa tak terjawab ke? ataupon risau ibu bapa tanya soalan2 yg pedas2 dan pedih2 yg boleh memalukan mereka? haa....itu hanya persoalan bukan tuduhan....sile lah jawap sapa2 wakil mara...ok selesai la part tuh...stage terakhir ade lah accommodation budak2 tajaan mara nih...kami ingat kan dekat la campus rupe2 nye kat seksyen 3 yg aku tatahu kat mane...aku ckp la macam mane nak pegi nih tatahu tempat...solution nye, mereka2 org2 bijak pengurusan MSU nih suro ikot dari blkg bas MSu menuju ke tmpt tinggal meraka....ya rabbi...kete parents ade la dalam 50 bijik kereta kene ikot bas MSU?cube anda bayang kannnn...bertape mecabarnye...mahu jugak eksiden2 sebab parents2 nih dari jauh, mmg tak familiar langsung dengan shah alam tpi kene follow bas..mcm konvoi beramai2...gilo ke ape....aku pon hampir sesat tadi sebab tak terikut bas MSU dengan trafik yg bykknye....haih....pandai betol management MSU nih..oh lupe plak..mereka kan management and science university...sesampai2 sahaje di tempat penginapan, masalsah seterusnye ade lah mencari parking dan berebut2 bersama parents2 lain...parking mmg full, terpakse la kami parking illegal nak angkat barang (tuh aku tak cite lagi aku rebut dengan sorg pakcik yg sewenang2 nye potong line aku amek parking sedangkan aku dah kasik signal and tunggu almost 5 minits utk parking tuh)...tapi aku kasik je pikirkan aku nih org muda, tak elok gaduh2 nih....tapi Allah tuh maha adil, aku pusing sekalik lagi bangunan tuh ade jumpe satu parking kosong and parking yg legal...aku pon pegi angkut barang adik aku yg tertinggal sikit lagi dalam kete naik ke tingkat 9...kesian aku tgk mak dan adik aku letih, penat muke mmg kusam...aku ckp cepat la mak, jom balek lah..kasik yaya rehat aku pon penat nih...before balek singgah kedai sup kejap beli utk yaya makan malam dengan utk berbuka puase aina....selesai tuh, aku mintak maaf dengan adik aku sebab termarah die tadi (emo kot...) and kasik kate2 semangat jgn down bljr kat MSU tuh....aku ngan ibu aku pon pulang...satu lagi ujian dari Allah, jamm teruk odw balek tuh...almost 2 hours pejalanan dari shah alam ke ampang...tapi yg penting alhamdulllah aku ngan mak selamat sampai....

begitu lah hari malang yg aku alami besama ibu dan adik aku....kepada pengurusan MSU...come on...u guys can do better..eventhough mara kasik tajaan kepada2 pelajar2 nye belajar di MSU, sepatut nye MSU seharus nye bagi good impression kepada parents ttg univerisit yg katanye sedang pesat membangun...jagalah kebajikan ibu bapa yg datang dari pelbagai negeri (ada dari perak, terengganu, kedah..yg jauh2)...berikan mereka keselesaan utk mendaftarkan anak2 mereka belajar di tmpt yg di tetapkan..jgn aniaya ibu bapa yg sudah uzur, berumur dengan tak menjaga kebajikan dan keselesaan setelah penat driving dari jauh utk registration anak2....haih...aku tak mampu nak kate2 ape...mungkin aku akan follow up dengan aduan tulis kat paper ke, magazine ke...ini smua dengan harapan institusi2 lain dekat malaysia supaya handle sesuatu event dengan mementing kan kebajikan mereka yg bergelar warga emas....sekian...terime kasih...

rindu

i miss u.
2 weeks without u. susah jugak tapi kene biase kan jugak. tak ape lah.
hope u are fine there. yg penting please please please be safe. selalu kalau ada masalah, ure the first person i'll find. tapi since u are far away from me, i need to solve all my problems by myself. its ok. this is the way i learn to be tough and strong. i love u. please take care and please be home safely.
xoxo